#koskenturkua: Ihmisen näköinen ja torin arvoinen Sirkkala

 

nayttokuva-2017-03-02-kello-15-09-31
Sirkkalan alue. Lähde: http://www.cartogiraffe.com

Turun kaupunkikehitystä ruotiva juttusarjani alkaa asuinalueeltani Sirkkalasta, joka on noin 6000[i] asukkaan uinuva kaunokainen. Vaikka historian saatossa alueella onkin poltettu noitia ja hirtetty rikollisia, voidaan aluetta pitää yhtenä keskusta-alueen turvallisimpana. Koen, että aluetta pystyisi kehittämään entistä eurooppalaisempaan suuntaan: sellaiseksi, että erilaiset palvelut olisivat lähempänä asukastaan ja sitä kehitetään asukkaiden ehdoilla.

Alueen palvelutarjonta rajoittuu pieniin lähikauppoihin Uudenmaankadulla, Kerttulinkadulla ja Hämeenkadulla. Suomalaisen tiukan alkoholipolitiikan vuoksi alueelle tarvitaan kipeästi Alko, joka toisi tarvittavan eurooppalaisen säväyksen alueen palvelutarjontaan. Koen opiskelijana ja ”kotoilijana”, että on puuduttavaa arkiliikuntaa kipaista Wiklundin tai Kupittaan Citymarketin palvelutarjoajien luona hakemassa esimerkiksi vierasvaraksi punaviiniä.

Sirkkalasta puuttuu myös apteekki, mikä on suuri vääryys alueen ihmisille. Vaikka suomalainen apteekkilupasääntely on tiukka, voisi esimerkiksi Hämeenkadun tyhjiin liiketiloihin perustaa apteekin sivukonttorin, joka palvelisi heinänuhaa, vatsatautia tai päänsärkyä potevaa asukasta. Apteekki toisi myös lisäarvoa alueen terveyspalveluihin, koska Sirkkalassahan sijaitsee yksi Suomen suurimmista ja parhaimmista sairaaloista: TYKS.

Kultaisen Hirven lopettaessa viisikymmenvuotisen toimintansa Itäisen Pitkäkadun asukkaat ovat ilman laadukasta ruokaravintolaa, jossa voisi tavata ystäviään. Olisikin suuri käden ojennus Sirkkalan asukkaille, jos kaupunkisuunnittelussa otettaisiin huomioon asukkaiden yhteisöllisyys. Turun tulisikin näyttää mallia muille kaupungeille ottamalla huomioon tällaiset perustavanlaatuiset yhteisöllisyyden puutteet kaupunginosan suunnittelussa.

Sirkkala on Turun sivistyksen kehto, koska alue tarjoaa lähialueen lapsille ja nuorille opintien varhaiskasvatuksesta lukioon tai kaupallisiin opintoihin. Lisäksi lähialueella toimii korkeakoulut molemmilla kotimaisilla kielillä[ii]. Olisikin tuiki tärkeää huomioida alueelle liikkuvat koululaiset esimerkiksi parantamalla jalankulkijoiden mahdollisuuksia selviytyä talviliukkailla alueen kivitalojen välissä.

flohmarkt_am_wiener_naschmarkt_5804519754
Wienin Naschmarkt -tori. Lähde: https://en.wikipedia.org/wiki/Naschmarkt

Kupittaan uuden kaavan valmistuessa Sirkkalan alue tulee lisäämään potentiaaliaan kaupungin uutena asuinkeskuksena. ”Oppimis- ja innovaatiopöhinän” lisäksi minusta olisi hienoa edistää alueella yhteisen julkisen tilan rakentamista kaavoituksessa. Julkisella tilalla tarkoitan toria!

Tori on suomalaisen ja eurooppalaisen ihmisen paikka, jossa päivisin myydään hedelmiä ja savukalaa sekä lounastetaan, ja iltaisin tavataan ystäviä ja tuttuja. Torin merkitys korostuu erityisesti silloin, kun Suomi voittaa MM-kultaa jääkiekossa tai voittaa Euroviisut. Silloin me suomalaiset tapaamme torilla.

hameenkatu-kaivokatu
Sirkkalantorin paikka Kaivokadun ja Hämeenkadun kulmassa. Lähde: http://www.mapio.net

Moni eurooppalainen kaupunki on rakentunut keskuksista, joiden asukkaat tapaavat torilla. Minusta luonnollisin torin paikka Sirkkalassa olisi kaavoittamalla Kaivokadun Hämeenkatuun päättyvä osuus kävelijöille. Kadun tontteja voisi tiivistää esimerkiksi siirtämällä autopaikat maan alle ja rakentaa Kaivokadun suuntaisesti korkeat kerrostalot liikehuoneistoineen. Kyseisellä kadunpätkällä olisi kaikki mahdollisuudet kehittyä Sirkkalan sosiaaliseksi keskukseksi, mille on kysyntää koko Sirkkalan alueella.

Nykypäivän nuoret, huomisen aikuiset haluavat asua lähellä palveluita tiiviimmässä kaupungissa. Tiivis ja tehokas kaupunkirakenne edesauttaa myös ilmastotavoitteiden saavuttamisessa. Keskustan ei tarvitse olla pakokaasun täyttämä betoniviidakko, vaan minusta uudisrakentamisessa voisi ottaa suuren harppauksen rakentamalla puistoja ja viheralueita kekseliäimmille paikoille: esimerkiksi katoille, seinille ja parvekkeille. Minusta tulevaisuuden Sirkkala voisi olla uusi Punavuori, Amsterdam ja Malaga samassa paketissa. Ennen kaikkea eurooppalainen kaupunginosa!

 

 

Miikka Koski

Kuntavaaliehdokas (kok)

[i] 5928 asukasta (2015) https://www.turku.fi/sites/default/files/atoms/files/0203_0.pdf

[ii] Kerttulin päivähoitoyksikkö, Luostarivuoren koulun Kerttulin yksikkö, Sirkkala skolan, Katedralskolan, Luostarivuoren koulu, Kerttulin lukio, Turun Ammatti-instituutin liiketalouden toimipiste, Turun yliopisto, Åbo Akademi, Turun Ammattikorkeakoulun Lemminkäisenkadun toimipiste

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s