Varhaiskasvatus mahdollistettava kaikille

Julkaistu Turun Sanomissa ja Turkulaisessa 20.8.2016

———-

Valtiovarainministeri Petteri Orpon budjettiehdotuksessa vuodelle 2016 päivähoito- sekä aamu- ja iltapäiväkerhomaksuja esitetään korotettaviksi. Päivähoidon ja varhaiskasvatuksen maksujen korotus vähentää kansalaisten mahdollisuuksia työntekoon ja vaikuttaa välillisesti siten valtion tulokertymään. Laadukas varhaiskasvatus vähentää lapsen syrjäytymisriskiä tulevaisuudessa.

 

Turun työttömyysaste on viimeisimmän työttömyyskatsauksen mukaan kolmanneksi korkein Suomen suurimpien kaupunkien välisessä vertailussa ja pitkäaikaistyöttömien määrä kasvoi viime vuoden kesäkuusta 700 hengellä. Työelämän muuttuessa yrittäjämäisempään suuntaan, julkisten toimijoiden on otettava entistä suurempi rooli itsensä työllistämisen mahdollistajana ja yksilön mahdollisuuksien tasa-arvon takaajana.

 

Ei ole yhteiskunnan etu, että pitkäaikaistyöttömyys periytyy sukupolvelta toiselle. Meidän tulee luoda jokaiselle lapselle tasa-arvoiset mahdollisuudet onnistua. Yhteiskunnan etu on kannustaa ihmisiä onnistumaan ja sen pitää tukea yksilöä epäonnistumisen hetkellä. Edullinen tai jopa ilmainen päivähoito ja varhaiskasvatus vähentävät tutkitusti lapsen syrjäytymisriskiä tulevaisuudessa. Pitkällä aikajänteellä edullista tai ilmaista varhaiskasvatusta voidaan ajatella sijoituksena tulevaisuuteen. Lyhyellä aikajänteellä sen voi ajatella vanhemman työn vastaanottamisen kannustimena.

 

Minusta hallituksen on otettava huomioon ilmaisen päivähoidon ja varhaiskasvatuksen positiiviset vaikutukset työllisyysasteen nostamiseksi. Lapsen vanhemmille työn vastaanottamisesta tulisi tehdä riskitöntä ja kannustavaa: minusta ensiaskel on suoda jokaiselle lapselle oikeus laadukkaaseen päivähoitoon ja varhaiskasvatukseen.

 

 

  • Miikka Koski

puoluevaltuutettu (kok.) ja opiskelijaliitto Tuhatkunnan hallituksen jäsen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s